Hurmanın Faydaları
Hurma lif ve antioksidan bakımından yüksektir. Besinsel faydaları beyin sağlığını destekleyebilir ve hastalıkları önleyebilir.
Hurma, anavatanı Orta Doğu olan hurma ağacından elde edilen bir meyvedir ancak artık Akdeniz, Asya, ABD ve Meksika'da da yetiştirilmektedir. Hurma, palmiye ağaçlarının tepesinden sarkan büyük salkımlar halinde büyür. Olgunlaştıkça, meyveden gittikçe daha fazla nem çıktıkça kabukları kahverengiye döner ve kırışır. Bu, genellikle birisinin avuç içine tırmanarak veya mekanik bir asansör kullanarak elle hasat edildiği zamandır.
Kudüs Hurması - 500 Gr
Toplandıklarında, büyük, buruşmuş bir kuru üzümü andırırlar. Görünüşlerine rağmen hala biraz nem içerirler. Bütün hurmaların ortasında, yemeden önce çıkarılması gereken sert bir çekirdek vardır.
Kurutulmuş ve taze hurma yıl boyunca bulunur, ancak taze tip en iyi Kasım ve Ocak ayları arasında bulunur. Meyvenin pek çok farklı çeşidi vardır, ancak kudüs hurması diğerlerinden daha tatlı ve yapışkan bir tada ve dokuya sahip olduğu için en iyi bilinenlerden biridir.
Hurma Kalori ve Besin Değeri
30 gr kuru hurma besin değeri:
81 kalori / 345KJ
0.55 gr Protein
0.1 gr Yağ
20.4 gr Karbonhidratlar
20.4 gr Şeker
1.6 gr Lif
210 mg Potasyum
1 Porsiyon (30 gr hurma), günde beş öğününüzden biri olarak sayılır.
Hurmanın Sağlığa En İyi 7 Faydası
Hurmalar son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Satılan hurmaların neredeyse tamamı kurutulmuştur. Hurmanın kuru olup olmadığını görünüşünden anlayabilirsiniz.
Kırışık cilt kuru olduğunu, pürüzsüz cilt ise taze olduğunu gösterir.
Çeşitliliğe bağlı olarak, taze hurmanın boyutu oldukça küçüktür ve renkleri parlak kırmızıdan parlak sarıya değişir. Yaygın olarak tüketilen hurma çeşitleri arasında Kudüs ve Medine hurmaları bulunur.
Kuru hurmalar tatlı bir tada sahip ve çiğnenebilir. Ayrıca bazı önemli besin değeri bakımından yüksektir ve çeşitli avantajları ve kullanımları vardır.
1. Koruyucu Antioksidanlar Açısından Zengin
Hurmalar, antioksidan özelliklere sahip zengin bir koruyucu bitki bileşikleri kaynağıdır. Bunlar, kronik hastalık riskini yönetmeye yardımcı olduğu gösterilen polifenoller, karotenoidler ve lignanları içerir.
2. Bağırsak Sağlığını Destekleyebilir
Lif üzerine yapılan araştırmalar , sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunun korunmasına yardımcı olmaktan belirli uzun vadeli sağlık koşullarının riskini azaltmaya kadar sağlıktaki önemli rolünü desteklemeye devam ediyor . 2015 yılında yapılan küçük bir araştırma , kuru hurma tüketiminin yüksek lif ve polifenol içeriği sayesinde kolon kanserini azaltabileceğini, polifenolün ayrıca faydalı anti-mikrobiyal faydalara sahip olduğunu buldu.
3. Kemik Sağlığını Destekleyebilir
Hurma, fosfor, potasyum , kalsiyum ve magnezyum gibi kemik dostu minerallerin kaynağıdır . Ayrıca sağlıklı, güçlü kemikler için gerekli olan bir K vitamini kaynağıdırlar.
4. Doğal Doğumu Kolaylaştırabilir
Hamileliğin son birkaç haftasında diyete hurma kurusu eklenmesi servikal genişlemeyi teşvik edebilir ve indüklenmiş doğum ihtiyacını azaltabilir . Doğum süresini kısaltmada da yardımcı oldukları düşünülmektedir . Meyvedeki bileşiklerin, doğum kasılmalarında yer alan bir hormon olan oksitosinin etkilerini taklit ettiğine inanılmaktadır.
Kudüs Hurması - 500 Gr
5. Yararlı bir şeker ikamesi olabilir
Hurma şurubu, hurmanın su ile karıştırılmasıyla yapılan bir macundur. Şurup, diğer birçok tatlandırıcıdan daha düşük Glisemik İndeks (GI) ve daha düşük fruktoz içeriğine sahiptir.
6. Beyin sağlığını geliştirebilir
Hurma yemek beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Laboratuvar çalışmaları, hurmaların beyindeki interlökin 6 (IL-6) gibi enflamatuar belirteçleri düşürmede yararlı olduğunu bulmuştur. Yüksek IL-6 seviyeleri, Alzheimer gibi daha yüksek nörodejeneratif hastalık riski ile ilişkilidir. Hurmaların potansiyel beyin güçlendirici özellikleri, flavonoidler dahil enflamasyonu azalttığı bilinen antioksidan içeriğine bağlanmıştır.
7. Sindirim Sorunlarını Düzenler
Yeterince lif almak genel sağlığınız için önemlidir. Bir porsiyon kuru hurmadaki yaklaşık 7 gram lifi diyetinize dahil ederek, lif alımınızı artırmanın harika bir yoludur. Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlayabilir. Dışkı oluşumuna katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Ayrıca hurmadaki lif, kan şekeri kontrolü için faydalı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır ve yemekten sonra kan şekeri düzeylerinin çok yükselmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle hurma kurusu, belirli bir yiyeceği yedikten sonra kan şekerinizin ne kadar hızlı yükseldiğini ölçen düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptir.
Hurma herkes için güvenli mi?
Bazı kişilerde hurma alerjisi olabilir ve buna ek olarak sülfit adı verilen bileşikler bazı hassas kişilerde alerjik belirtilere neden olabilir. Hafif bir reaksiyon, ağızda veya dilde kaşıntı, hapşırma veya burun akıntısı gibi semptomları içerebilir. Hurma yedikten sonra bu semptomları yaşarsanız, doktorunuzla konuşun. Daha ciddi bir anafilaktik reaksiyon meydana gelirse, hemen bir ambulans çağırın.
Paylaş
Henüz bir yorum yazılmadı.